# Online

wpid-sam_0324_2.jpgI dag tidlig så spurte min 8 år gamle datter hva Facebook var for noe. Jeg forklarte henne om nettstedet og at det var en aldersgrense på 13 år for å ha lov å være der. Snapchat da? Spurte hun. Og Instagram? Er det aldersgrense på å laste disse også ned på mobilen?
Ja, sa jeg. Det er 13 år på de appene også.  Hun vet at vi voksne hjemme bruker både instagram,snapchat og facebook –  men har aldri spurt direkte om hva dette egentlig går ut på før nå.

Jeg synes 13 år også er for tidlig for mange.. Og jeg har sett mange barn, mye yngre enn det som har facebook profiler. Det er bare spilleprofiler, for å spille farmville eller ett annet spill sier du kanskje.. Ja,mulig. Eller er det bare det de sier til deg? Trenger de å spille disse spillene som du må ha facebook for å spille? Hva gjør de på facebook når du ikke ser? Har du lært dem å stille inn ting så ikke alt vises offentlig? Hva er greit skal vises på nettet?

Vi har ikke lang vei til skolen, men på den tiden fortalte hun at flere av jentene i klassen allerede har både instagram og snapchat! Hallo, de er 7 og 8 år gamle i 2 klasse!! Hun forteller ikke om de bare sender en snap til mamman og pappaen sin da, eller om de har mange på lista si, så det kan jo være helt uskyldig.. Men, forstår de bruken av disse appene i så ung alder? Forstår de at de kan såre andre med uskyldige kommentarer, og vet de at andre kan bli like lei seg? -selv om de ikke sier det ansikt til ansikt? Jeg vet av såkalte «sladrekontoer» på instagram ved andre skoler. Der enkelte elever viser bilder og skriver ting om sine medelever som ikke er så bra.  Er det sånn vi vil ha det? Er det fordi barna i utgangspunktet er for små til å forstå konsekvensen av hva de gjør? Det er en grunn til at aldersgrensene er der. Vi foreldre må bestemme hva barna skal få laste ned til sin mobil – og vil de ikke høre etter, ja så ta fra dem mobilen!
Og du har lov å gå inn på mobilen deres å sjekke!

Jenta mi har ikke egen mobiltelefon enda. Hun er bare åtte år og jeg mener at hun ikke har behov for noen telefon. Hun har lært å holde tidspunktene vi setter på at hun skal være hjemme, så vi har ikke behov for å ringe å si at NÅ er det middag. Hun vet nårtid det er middag og da kommer hun hjem til rett tid. Skal hun på besøk til noen så er det vi voksne som avtaler med de andre sine foreldre – så slipper det å bli misforståelser. Og om det er noe så ringer jeg bare de andre sine foreldre og så ber de henne f.eks å gå hjem dersom hun må komme før tiden. Hun sier selv at venner med mobil er ikke noe morsomt å besøke, for de leker ikke lenger, de trykker bare på mobilen.. Og, ja, det er mye spennende der ute på nettet. Youtube for eksempel, der er det masse det kan søkes etter. Følger du med på hva de søker på når de er alene?

Hos oss så har de ikke egen pc på soverommet. Åtteåringen har ikke eget nettbrett heller. Men hun får låne vårt når hun vil høre på spotify eller spille spill. De er små enda, la de få lov å være små. La de leke. De trenger ikke være online hele tiden. De er barn!

Snakk med barna. Fortell dem konsekvensen av feil nettbruk. Sjekk hva de holder på med, og vær åpen om hva som kan skje.. Barna er smarte, de forstår dersom de blir forklart hvordan ting henger sammen. Men da må du som forelder også sette deg inn i disse tingene. Har du instagram selv, vet du hvordan dette fungerer? Følg med i tiden, våkn opp og ta ansvar som foreldre!

Aldersgrenser er så viktig! Følg dem!

4 kommentarer til “# Online

 1. Silje Mari

  Eg e så enig så enig!!!! Skjønner ikke hva små barn skal med mobil/eget nettbrett for som du sier så er det jo til syvende og sist vi foreldre som lager avtalene med dem eller andre foreldre. Greit at det er i tiden å være veldig digital, men ingen må komme å fortelle meg at spill, apper og sosiale medier veier opp for sosialt samvær, fysisk lek og barns læring fra virkelige mennesker! Jeg kan forstå at man har en ekstra mobil liggende hjemme ( i mangel på hustelefon) for at barna skal kunne ringe mamma og pappa hvis det er noe den tiden de er alene hjemme på ettermiddagen, men at de skal trenge sin egen mobil og nettbrett i en alder av 7/8/9 år, nei det skjønner jeg ikke. Barn har ikke dette behovet med mindre vi voksne skaper behovet for dem! La barn være barn så lenge de kan!

  Svar
  1. lillebølla Innleggsforfatter

   Jeg forstår også det med mobil hjemme etter skolen ved mangel av hustelefon, men de fleste har egne smart telefoner, og de ligger ikke hjemme men i sekken:/ Har hatt en runde med diskusjoner her hjemme, for det er klart at åtteåringen også vil ha mobil når alle andre har.. Men, vi venter enda en stund.. Barna må lære seg å kommunisere face to face, så de lærer å se at folk blir glade eller triste, så de lærer å kjenne igjen ansiktsuttrykk og ikke minst – får lov å være barn som leker og utforsker, istedetfor å sitte å trykke på skjermen..

   Svar
 2. thile

  Så flott skrevet!
  Jeg er så enig med deg, la barn være barn …
  Tenker faktisk tilbake til min barndom (vet det var andre tider) men du verden så fin barndom jeg hadde. Kjedet meg aldri! Uten data og mobil, men svart/hvit TV!
  Klem.

  Svar
  1. lillebølla Innleggsforfatter

   Fikk ikke heller egen mobil før jeg var 20.. eller mer kanskje :) Hadde tv da men de sendte jo bare en liten time med barne tv hver ettermiddag:) Fine tider det.. hadde ikke det presset ungdom i dag ofte har..

   Svar

Legg inn en kommentar