Sikring av store barn i bil

bilseteLink til artikkel finnes her.

Nå har jo Mia Christine blitt åtte år, og hun sitter fortsatt i beltestol i bilen. Mange av vennene hennes reagerer på at hun sitter i stol, noen har til og med kalt henne for baby.. Selv sier de små andreklassingene at de ikke trenger verken bilsete eller pute i bilen når de kjører fordi at de nå har blitt så store.. Vel, Mia er 135 cm høy og hun er en av de høyeste i klassen. Hun får enda god plass i sin besafe beltestol og der sitter hun best med god sidebeskyttelse rundt nakke og hode.. Hun har alltid beltet over skulderen og sitter slik hun skal når vi kjører bil.
Vi har hatt spørsmål om å bytte til pute eller bare sitte på setet i bilen, men foreløpig er det uaktuelt, og da er det ikke noe å diskutere heller. Vi har forklart hvorfor vi ønsker at hun skal bruke setet sitt lenge, og hun har godtatt forklaringen.

Jeg synes det er trist at barn erter hverandre pga at noen tar sikkerheten på alvor. Barna skal ikke bestemme selv hvordan de skal sikre seg – noen valg skal ikke barn ta selv. Sier ikke at det er tilfelle med Mia sine venner, men hører jo en del fra barna selv når diskusjonene om å være med hjem etter skolen kommer opp..

I ettertid ser jeg at vi kanskje gikk over fra beltestol til pute litt for tidlig på de 2 største barna, men det skyldes rett og slett uvitenhet fra min side. I 95 og 98 var ikke så mange klar over hvor stor skaden kunne bli av å sitte på pute. Det har faktisk skjedd at Mia har brukt pute når hun har kjørt i andre sine biler og jeg får alltid en uggen følelse når det skjer, så det er veldig sjelden. Vi prøver stortsett å sette hennes sete inn i andre sine biler dersom hun skal kjøre med noen andre enn oss.

Det har vært trangt i vår bil – og tenåringene har mang en gang klaget på det, men sånn er det bare. De får heller sitte litt trangt enn at lillesøster skal sitte dårlig sikret. Vi har hatt ferieturer der de har vært tre stykker i baksetet – og når de blir så store at de når voksenstørrelse så er det klart at det er trangt om plassen. Besafe setet er også litt bredere enn andre seter, og tar litt større plass – men det gjør jo også at Mia kan sitte i det lengere. Nå kjører vi stortsett bare med Mia i baksetet da, så nå er det ikke noe problem lenger..

Kjør pent, og sikre barna riktig!

Sitter dine barn fortsatt i bilsete?

Legg inn en kommentar