Lykken er å fiske krabbe i fjæra..

aaaa

I det siste har det stått masse i media om barn som gruer seg til sommerferien, fordi foreldrene ikke har råd til å ta dem med på ferier de kan snakke om og vise bilder fra. Vg skriver bl.a dette i denne artikkelen:
«- Mange barn gruer seg til ferie. De som lever i familier med svak økonomi reiser i langt mindre grad på ferie, og kommer tilbake til skolebenken uten å kunne dele ferieminner med klassekameratene, påpeker generalsekretær Åsne Havnelid i Norges Røde Kors.»
Kjenner at jeg blir litt oppgitt og en smule irritert – man kan skape gode minner barna kan fortelle om på skolen UTEN at det trenger å koste noe ekstra. Det er jo foreldrene som i stor grad ønsker at barna skal ha en ferie de kan skryte av, er det ikke? Man må ikke dra til syden, eller til Amerika for den del for at barna skal ha noe å fortelle om på skolen til høsten.

Mine barn har aldri hatt behov for å reise til syden. Hun på 8 år har ikke vært i Sverige heller, men tror ikke hun lider av den grunn. Hun forteller stolt om alle krabbene hun fant i fjæra, om alle de fine skjellene, blomstene hun plukket og hvor mange ganger hun kunne vasse i havet.
ccaaaMine barn har fått utforske naturen og omgivelsene rundt sommerhuset hver eneste sommer. De har fått gå fjellturer,plukke bær, gå barfot i gresset og lytte til frosker som kvekker, til bølgeskvulp og de har spist is, fisket og grillet pølser på bål. 

f

aa

bbDe har har vært sammen med familie de ikke ser så ofte ellers, og de kan være ute å leke uten at jeg trenger å være redd for at de skal bli borte, eller at noen skal ta dem. De må ha på redningsvest når de er på fisketur, de må ha voksne med seg nær vannet – men ellers kan de leke fritt og kose seg hele sommeren. Klokken blir glemt, de sovner senere enn vanlig og sover lenger. De har ferie og fri. Fri fra alle lydene i byen, fra støy, butikker, mas og lekser. Vi trenger ikke dra til andre storbyer når vi har ferie – vi ønsker jo å komme bort fra byens jag og mas, så å oppsøke en annen storby er helt feil i mine øyne.

i jMitt barn trenger ikke å ha lekekamerater rundt seg hele tiden. Hun finner på ting selv. Hun klatrer i trær,plukker blomster og leker med skjell og pinner hun finner. Hun trives i eget selskap. Hun trives når mamma og pappa har tid til å bli med på utforsking i fjæra eller i skogen. Hun spør og vil vite – hun er glad i både planter og dyr, og elsker å høre fakta om disse. Hun lærer og videreformidler til andre det hun kan. 

gNår vi spør hva hun vil gjøre  om sommeren så sier hun at hun vil til sommerhuset. Hun stortrives der. For der har vi alltid så god tid. Vi kan stoppe å studere edderkopper som går over veien, og vi trenger ikke springe over gata i frykt for at det skal komme en bil susende.. Vi har bedre tid til hverandre, vi prater masse sammen og får gode opplevelser sammen. Det tror jeg er viktigere enn en sydentur der mammaer og pappaer kanskje ligger på stranda og ungene er plassert i en bamseklubb.. Jeg tror barna har det bedre uten å springe rundt på kjøpesenter, eller være på lekerom mens mamma og pappa shopper.. 

Jeg liker å tilbringe tid med mann og barn i ferien, tenk fire herlige uker uten jobb og skole. Uten å stille vekkerklokka, og kunne nyte at det er lyst døgnet rundt. Så får det heller være at vi blir litt værsyke når det regner på andre uka, når den komplette lykken er å tilbringe tid sammen som familie.

Nei, sett lista lavere – de gode opplevelsene er ofte gratis! har du spurt barnet ditt hva det beste med sommeren er?  Det er fullt av gode muligheter i de fleste nærområder til å skape gode opplevelser både for barn og voksne. Man trenger ikke ha sommerhus eller hytte – man kan for eksempel ha en piknik i hagen eller på lekeplassen ..

5 kommentarer til “Lykken er å fiske krabbe i fjæra..

 1. thile

  Eva, du er en sann glede og kjenne ♥ Så flott skrevet, du er ett unikum, spør du meg ♥
  Det er som og tenke tilbake på min egen barndom, men det er leeenge siden :-) Alikkevel, jeg trivdes i mitt eget selskap, og kjedet meg aldri, bortsett fra når jeg var syk ;-)
  Jeg ønsker deg og din familie en nydelig sommer! Med mange oppdagelsesferder, fred og ro.

  Klem ♥

  Svar
 2. 4 barns mamma

  Utrolig bra skrevet og mange nydelige bilder (igjen).
  Jeg har snakket med barn som ikke har noen gode ferieminner, de har fått flotte og dyre turer som de kan prate om, men foreldrene har ikke tid til dem og da er ikke minnene gode. Det viktigste er å være tilstede for barna og være med dem å skape gode minner.
  Tror det blir flotte minner hun har etter sommerferien.
  Klem

  Svar
  1. lillebølla Innleggsforfatter

   Takk for det:) Ja, ikke sant – det er det jeg også mener. Tid lag med mamma og pappa (eller en av dem) betyr mye mer enn en dyr ferie..

   Svar
 3. lillebølla Innleggsforfatter

  Jeg har valgt å legge inn kommentarene som kom på facebook, sånn at jeg ikke mister dem:)

  Erna : Det var godt skrevet Eva Husker enda våre ferieturer når vi var små. Vi hadde ikke bil men båt så pappa lastet opp med alt vi trengte og tok oss med til Strupen kor vi lå i telt. Mange fine minner.

  mitt svar: Ja ikke sant, Man treng jo ikke gjøre anna enn å ta med ett pledd og en piknik kurv ut i hagen for at det skal gi gode minna..

  Lisa: Han pappa snakke også fra tid til anna om Strupen, og de mange båtturan ut dit. Æ e veldig takknemlig for at æ også kosa mæ i eget selskap og oppdaga nye spennanes ting rundt omkring i Olderdalen og på Vengsøya (bort fra byen, bråk, trafikk og mas), og for at æ fikk lommekniv og lærte mæ å ferdes i naturen på egen hand fra tidlig alder. Kan ikke huske så mange krabba, men vi va ivrig på å fange og utforske flyndre (før dem spratt ut av hendern og man febrilsk måtte legge ut på leiting igjen). Opplevde syden for første gang i en alder av 17. Vet at æ hadde fryktelig lyst til å reise til de stedan som alle snakka om (Kos og Kanariøyene lengta æ mæ spesielt bort til), men æ led jo egentlig over hodet ingen nød. På mange måta kunne man ikke hatt en bedre barndom. Veldig bra blogginnlegg!

  mitt svar: takk :)

  Svar

Legg inn en kommentar