Har dere det bra sammen?

DSC_1314Kom over en artikkel på Babyverden, og tenkte dele den med dere. Tror jeg har delt den før, men pytt sann..

Hverdagen for småbarnsforeldre kan være hektisk, og fokuset ligger ofte på hvordan døgnets timer skal strekke til.

Her er typiske kjennetegn på at dere fortsatt har det bra:

Kjærligheten kan tåle mye. Det er mange par som har gått gjennom store påkjenninger, men som likevel har klart å bevare kjærligheten og gleden over hverandre. Felles for disse parene er at de midt oppe i alt det vanskelige har husket å ta vare på paret sitt. Kjærligheten kan tåle mye, men den tåler ikke å bli oversett. Det som ikke vannes, vil lett visne, og slik er det også med kjærligheten.

Tre kjennetegn
Noen par er ikke bare sammen lenge – de er til og med svært fornøyde med parforholdet sitt! Det er mange måter å ha det bra på, men forskningen viser at disse parene har noe felles: De er hverandres gode venner, de småprater, og de praktiserer «husker du»-samtaler.

Å være hverandres venner
Spør deg selv hva det vil si å være en god venn, eller hvordan du ønsker at en god venn skal være. Når en spør, får en ofte svar som dette:

. En god venn unner deg alt godt.
. En god venn er oppriktig interessert i hva du gjør og hva du tenker.
. En god venn kan du stole på.
. En god venn prøver å forstå deg.
. En god venn er interessert i din livshistorie.
. En god venn kjenner både dine gode og dårlige sider, men liker deg likevel.
. En god venn vil gjøre noe sammen med deg.
. En god venn gir deg ros og motstand – alt etter hva du trenger.
. En god venn støtter og trøster deg.
. Et godt vennskap er preget av likeverdighet, og at begge gir og tar.

Det er ikke så dumt å av og til stille seg spørsmålet: Oppfører jeg meg som en god venn overfor kjæresten min nå? Vi kan godt være venner uten å være kjærester, men i lengden er det vanskelig å være kjærester uten å være venner.

«Husker du»-samtaler
Snakk jevnlig om de gode tingene dere har opplevd sammen. Slik lager dere fortellingen om forholdet deres og holder den levende for dere begge. Ta frem fotoalbumet og se på gamle bilder, lytt til musikk som minner dere om gode opplevelser. Spesielt viktig er det å snakke om forelskelsestiden. Hva var det som gjorde at dere festet dere ved hverandre? Hvorfor ble akkurat dere et par?

Småprat
«Vi snakker ikke sammen mer» er en vanlig klage fra mange som har levd lenge sammen. Det er vanskelig å ta opp tråden når samtalen har dødd ut, så et viktig råd er: Hold praten i gang! Sørg for å holde forbindelsen til din kjære varm. På engelsk brukes uttrykket «to keep in touch». Om dere er borte fra hverandre, så bruk telefon, tekstmeldinger, e-post osv.

Vis interesse for den andres liv
Vis interesse for den andre ved å spørre og lytte, ved å huske ting den andre har fortalt, og spørre hvordan det går. Inviter den andre inn i din verden ved å fortelle fra ditt liv, ved å dele dine betraktninger, tanker og opplevelser. På denne måten forteller dere hverandre at «Du er viktig for meg, jeg er interessert i deg og din verden, og jeg vil at du skal være i min».

Løft hverandre
Noen mennesker lever etter budet om at «intet nytt er godt nytt». De skjønner ikke helt at det er viktig å gjøre noe for å vise sin kjærlighet. Jeg er jo her hos deg – det er vel nok? Men vi mennesker trenger bekreftelse, vi trenger å kjenne at vi betyr noe, at vi er bra.

Både i jobb og på fritiden kan vi møte nok av mennesker som ikke er positivt innstilt eller vil vårt beste. Vi kan oppleve trøblete dager og slitsomme konflikter. Slike utfordringer er det lettere å bære hvis du kan komme hjem til en kjæreste som løfter deg, en som leter etter dine gode sider, som lytter, som vil være med på noe moro, som trøster og heier. Prøv om du kan være en slik kjæreste!

Jeg og gubben min har vært sammen i 12 år, 5 måneder og 2 dager!  Jeg har det utrolig flott sammen med ham, og fra vi flyttet sammen i oktober 2001 så har vi vel kun vært fra hverandre 4 netter! Det var ei natt da gubben reiste bort på jobb, og så var det da jeg lå tre dager på sykehuset – for å ta keisersnitt med jentungen. Slå den om dere kan..hehe.. Jeg liker ikke å sove alene, eller å være hjemme alene, så derfor reiser jeg heller ikke bort uten ham eller barna..

Takk for at du holder ut med meg gubbis – til tross for alle mine vondter, med skuldersmerter og migrene, med min dårlige tålmodighet, og med at jeg sovner på sofaen når jeg skulle ha gjort noe annet. For at du er der for meg uansett, og for at du er en fantastisk pappa for mine barn.Du er best!

-Lillebølla

Legg inn en kommentar